Neden bu kadar dar iletim pencereleri üretebiliyorlar? Ultra yüksek hassasiyetli algılamada kullanımları nelerdir?
Faz Kaydırmalı Fiber Bragg Izgaralar (PS-FBG’ler), ızgara yapılarında yapılan özel bir modifikasyon nedeniyle son derece dar iletim pencereleri sergileyecek şekilde tasarlanmıştır.
İşte neden bu kadar dar iletim pencereleri üretebildikleri:
- Yerelleştirilmiş Faz Kayması: Bir PS-FBG, temelde, ızgara yapısı içinde belirli bir noktaya eklenmiş ayrık bir faz kaymasına sahip standart bir FBG’dir. Bu faz kayması, Bragg ızgarası içine yerleştirilmiş yerelleştirilmiş bir kusur veya küçük bir Fabry-Pérot boşluğu görevi görür.
- Rezonant Boşluk Etkisi: Bu yerelleştirilmiş boşluk bir rezonans koşulu oluşturur. Geniş bantlı ışık PS-FBG’ye girdiğinde, geleneksel bir FBG’de olduğu gibi çoğu dalga boyu yansıtılır. Ancak, iç boşluğun rezonans koşumunu tam olarak eşleştiren belirli bir dalga boyunda, ışık ızgara boyunca “tünelleyerek” FBG’nin durdurma bandı içinde çok keskin, dar bir iletim zirvesi oluşturabilir.
- Ultra-Dar Çizgi Genişliği: Bu iletim zirvesinin keskinliği, ultra-dar çizgi genişliği ile karakterize edilir ve bu, faz kayması tarafından oluşturulan rezonant boşluğun yüksek Q faktörünün doğrudan bir sonucudur. Bu, son derece hassas bir dalga boyunun geçmesine izin verir.
Ultra-yüksek hassasiyetli algılamada kullanımları doğrudan bu karakteristiklerinden kaynaklanmaktadır:
Son derece dar bir iletim penceresi üretme yeteneği, ızgaranın fiziksel parametrelerindeki (gerinim, sıcaklık veya harici kırılma indisi gibi) en ufak değişikliklerin bile bu keskin iletim zirvesinde oldukça belirgin bir kaymaya neden olacağı anlamına gelir. Bu, PS-FBG’leri aşağıdakiler için ideal kılar:
- Ultra-Yüksek Çözünürlüklü Spektroskopi: Optik sinyallerdeki çok ince kaymaları tespit etme.
- Yüksek Hassasiyetli Gerinim/Sıcaklık Algılama: Pikometre düzeyindeki dalga boyu kaymalarının bile önemli olduğu ölçümlerde olağanüstü ince çözünürlük elde etme.
- Optik Filtreleme: Zorlu optik iletişim veya sensör ağlarında yüksek seçiciliğe sahip dalga boyu filtreleri olarak hizmet verme.
Hazırlayan: Phase-Shifted FBG’lerin üretimi genellikle özel teknikler gerektirse de, OFSCN’de temel çıplak FBG’lerimiz, örneğin
OFSCN® Poliakrilat Fiber Bragg Izgaraları / Fiber Bragg Izgara Telleri (çıplak) ve
OFSCN® Standart Femtosaniye Fiber Bragg Izgaraları / Fiber Bragg Izgara Telleri (Çıplak), bu tür gelişmiş uygulamalar için gerekli olan yüksek kaliteli optik fiber ve ızgara platformunu sağlar. Özel paketlenmiş hassas algılama ihtiyaçları için,
OFSCN® Alaşım Tüp Paketlenmiş Fiber Bragg Izgara gerinim sensörü gibi sağlam paketlenmiş gerinim sensörlerimiz de, demodülasyon sistemi ve uygulama gereksinimlerine bağlı olarak yüksek doğruluklu ölçümler için uyarlanabilir.
İşte bazı standart ürün resimleri: