Bu yama kablosu ile normal yama kablosu arasında gözle görülür bir fark var mı? Hızı nerede artıyor?
Optik mühendisliği ve optik iletişim alanlarında, “10 Gigabit fiber optik patch kablo” (genellikle OM3 veya OM4 standardına uygun çok modlu fiber optik patch kablolar veya 10 Gigabit hızını destekleyen tek modlu fiber optik patch kabloları ifade eder) ile normal fiber optik patch kabloları arasında, hem görünüm özellikleri hem de fiziksel iletim mekanizması açısından belirgin farklılıklar bulunmaktadır.
Aşağıda, çıplak gözle ayırt etme ve fiziksel iletim prensibi olmak üzere iki boyuttan akademik bir analiz sunulmaktadır.
Bir: 10 Gigabit fiber optik patch kabloları normal fiber optik patch kablolarından gözle nasıl ayırt edilir?
Gerçek mühendislik uygulamalarında, karmaşık test cihazlarına gerek kalmadan, yalnızca gözle bakarak başlıca şu iki özellikten tanınabilir:
1. Dış Kılıf Rengi (Jacket Color)
TIA/EIA-598 optik kablo renk standardı kodlamasına göre, farklı iletim spesifikasyonlarına sahip fiber optik patch kabloların dış kılıf renkleri kesin olarak tanımlanmıştır:
- 10 Gigabit Çok Modlu Fiber Optik Patch Kablolar (OM3 / OM4):
- OM3: Genellikle su mavisi (Aqua) dış kılıf kullanılır.
- OM4: Genellikle su mavisi (Aqua) veya erika moru (Erika Violet) dış kılıf kullanılır.
- Geleneksel 100 Megabit / 1 Gigabit Çok Modlu Fiber Optik Patch Kablolar (OM1 / OM2): Genellikle turuncu (Orange) dış kılıf kullanılır.
- Tek Modlu Fiber Optik Patch Kablolar (OS1 / OS2): Genellikle sarı (Yellow) dış kılıf kullanılır. Tek modlu fiber optik, fiziksel olarak mod dispersiyonu olmadığı için doğal olarak 10 Gigabit (10\ \text{Gbps}) hatta 100 Gigabit (100\ \text{Gbps}) üzerindeki ultra yüksek hızları destekler, ancak ticari sınıflandırmada insanlar