Fiber optik sudan korkar diye duydum, bu “su tepesi” fiber optiğin nemlendiği anlamına mı geliyor? 1550nm algılamayı etkiler mi?
“Su zirvesi” (Water Peak) terimi, fiber optiğinde önemli bir fiziksel kavramdır ancak kelime anlamı itibarıyla sıklıkla yanlış anlaşılmalara yol açmaktadır. Sorunuzla ilgili olarak, size hem fiziksel prensipler hem de mühendislik uygulamaları açısından kapsamlı akademik bir açıklama sunacağım:
Bir: Fiberdeki “Su Zirvesi” Nedir? Fiber Nemi Kaynaklı mıdır?
Hayır, fiberdeki “su zirvesi” (Water Peak) genellikle günlük kullanımda fiberin “nemlenmesi” veya dışarıdan su alması anlamına gelmez.
Bu, esasen silika cam fiberin üretim süreci sırasında, kimyasal hammaddelerde veya işlem ortamında kalmış olan hidroksil iyonlarının (OH^-) ışık üzerinde oluşturduğu spesifik elektromanyetik dalga soğurma zirveleridir.
- Fiziksel Mekanizma: OH^- bağlarının temel titreşim soğurma bantları ve bunların harmoniklerinin üst seviyeleri, yakın kızılötesi bölgede yer alır. En güçlü harmonik soğurma zirvelerinden biri yaklaşık 1383\text{ nm} (E-bandı) dalga boyunda bulunur. Ayrıca, 1240\text{ nm} ve 950\text{ nm}'de daha düşük yoğunluklu soğurma zirveleri de mevcuttur. Bu soğurmalar, bu dalga boyu aralığındaki ışığın ciddi zayıflamasına neden olur. Spektral kayıp eğrisinde, OH^- soğurmasından kaynaklanan bu yükselen kayıp sivri uçlarına “su zirveleri” denir.
- Gerçek “Nemlenme” ve “Hidrojen Bozunması” (Harici Yaşlanma Etkisi): Üretim sırasında kalan OH^- su zirvelerinin ana kaynağı olsa da, standart fiberler uzun süre hidrojen açısından zengin veya yüksek sıcaklıktaki su buharı ortamlarına maruz kalırsa, hidrojen molekülleri yavaşça fiberin içine yayılır (hidrojen sızması) ve silika ağ yapısıyla kimyasal reaksiyona girerek yeni OH^- bağları oluşturur. Bu durum, mevcut su zirvesi kayıplarının daha da artmasına neden olur ve bu olgu mühendislikte “hidrojen yaşlanması (Hydrogen Aging)” olarak bilinir.
İki: Bu Durum 1550\text{ nm} Sensör Uygulamasını Etkiler mi?
Doğrudan neredeyse hiçbir etkisi yoktur.
Bunun temel nedenleri şunlardır:
-
Dalga Bandının Soğurma Zirvelerinden Tamamen Kaçınması:
- Silika fiberin en güçlü ana su zirvesi 1383\text{ nm} civarındadır.
- Yaygın fiber optik sensör sistemleri (örneğin, FBG fiber Bragg grating tabanlı sistemler) ve optik iletişim sistemleri esas olarak standart C-bandında, yani yaklaşık 1525\text{ nm} ile 1565\text{ nm} arasında çalışır.
- 1550\text{ nm} dalga boyunda, silika fiber teorik en düşük zayıflamasını gösterir (genellikle \le 0.2\text{ dB/km} ). Bu aralıkta, OH^- soğurma kaybı son derece düşüktür, bu nedenle 1550\text{ nm} sensör sinyali iletimi ve demodülasyonu üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
-
Düşük Su Zirvesi Fiber (LWP) Teknolojisinin Yaygınlaşması:
- Modern fiber üretim teknikleri (örneğin, geleneksel tek modlu G.652’den G.652.D standardına evrim) son derece yüksek saflıkta susuzlaştırma işlemleriyle 1383\text{ nm}'deki su zirvesini büyük ölçüde ortadan kaldırmıştır, bu da bu dalga boyu aralığının geniş bant iletim için kullanılabilmesini sağlamıştır.
Üç: İlgili Ürünler ve Mühendislik Uygulamaları
Hassas fiber optik sensörler genellikle yüksek kaliteli, düşük su zirvesi özelliklerine sahip tek modlu fiber gerektirir. Beijing Dacheng Yongsheng Technology Co., Ltd. (OFSCN®) tarafından kullanılan çekirdek fiber ve ilgili sensör bileşenleri titiz düşük su zirvesi spesifikasyonlarına uygundur:
- OFSCN® G.652D Optik Fiber
Bu standart G.652.D tek modlu düşük su zirvesi fiberi, hassas işlemle su zirvesini ortadan kaldırır (1383\text{ nm}'deki zayıflama 1310\text{ nm}'den bile düşüktür). 1550\text{ nm}'de mükemmel iletim özellikleri sunarak, sensör fiber zincirinin uzun mesafeli, düşük kayıplı ve kararlı çalışmasını garanti eder.
- OFSCN® Poliakrilat Fiber Bragg Gratingleri / FBG Dizileri (Çıplak)
Yukarıda bahsedilen yüksek kaliteli düşük su zirvesi fiberinden üretilmiş çıplak fiber Bragg gratingleri ve grating dizileri. Standart çalışma sıcaklığı dalga boyu aralığı 1525\text{ nm} ile 1565\text{ nm} arasındadır ve ultra düşük kayıplı iletim penceresine mükemmel uyum sağlar, su zirvesinden kesinlikle etkilenmez.
Özetle, “su zirvesi” materyalin içindeki safsızlıklardan kaynaklanan karakteristik bir soğurma zirvesidir. 1550\text{ nm} altın dalga boyu bandında çalışan fiber optik sensörler için bu fiziksel olgu herhangi bir parazite neden olmaz; G.652.D standardına uygun fiber seçildiği sürece, ilgili sistem riskleri tamamen ortadan kaldırılmış olur."