Fiber optik vakum flanşının dalga boyu şeffaflığı nedir?

Flanş içindeki sızdırmazlık yapısı, fiberin iletim spektrumunu değiştirir mi?

Makul bir şekilde tasarlanmış ve iyi üretilmiş fiber optik vakum contalı flanşlarda (geçiş parçaları), iç contalama yapısı normal şartlar altında fiberin iletim spektrumunu değiştirmez. Bu, fiziksel olarak fiber vakum flanşlarının Dalga Boyu Şeffaflığı (Wavelength Transparency) olarak adlandırılır.

Ancak, pratik mühendislik uygulamalarında, eğer işlem kontrolü yetersizse veya çalışma ortamı aşırı koşullardaysa, sızdırmazlık yapısı belirli fiziksel etkiler aracılığıyla iletim spektrumunu dolaylı olarak etkileyebilir. Aşağıda, fiziksel mekanizmalar ve mühendislik uygulamaları açısından ayrıntılı bir analiz sunulmaktadır:

1. İdeal Durumda Sızdırmazlık Yapısı Neden Spektrumu Değiştirmez? (Dalga Boyu Şeffaflığı Prensibi)

Sürekli Fiber Geçişi (Continuous Fiber Feedthrough) sızdırmazlık yapısında, ışık dalgaları (ışık sinyalleri) fiberin çekirdeği (Core) içinde sıkıca sınırlanarak iletilir.

• Boyut Karşılaştırması: Standart tek modlu bir fiber örneğini ele alırsak, 1550\ \text{nm} çalışma dalga boyunda mod alan çapı (MFD) yalnızca yaklaşık 9.2\ \mu\text{m} iken, fiberin dış çapı (kaplama) 125\ \mu\text{m}'dir.
  • Fiziksel İzolasyon: Dış vakum sızdırmazlık ortamı (örneğin, özel düşük gaz salınımlı epoksi, inorganik cam veya metal lehim) yalnızca fiberin dış katmanıyla (kaplama veya metalize kaplama) temas eder. Işık alanının kaplama dış sınırındaki enerjisi ihmal edilebilir düzeyde azaldığından, dış sızdırmazlık yapısı çekirdek içindeki kılavuzlu modların ışık alan dağılımına doğrudan müdahale etmez. Çekirdek geometrisi ve kırılma indisi dağılımı değişmediği sürece, fiber tam dalga boyu şeffaflığı sergiler ve iletim spektrumu herhangi bir değişiklik göstermez.

2. İdeal Olmayan Durumlarda Sızdırmazlık Yapısının Spektrumu Değiştirebileceği Fiziksel Mekanizmalar

Eğer vakum flanşı tasarımı veya üretim sürecinde kusurlar varsa veya aşırı sıcaklık değişimlerinde çalışıyorsa, aşağıdaki fiziksel mekanizmalar aracılığıyla spektrumda değişiklikler veya hasarlar meydana gelebilir:

A. Mekanik Gerilimden Kaynaklanan Mikro Bükülme Kaybı (Microbending Loss)

Flanşın gaz sızdırmazlık birleştirme sürecinde, sızdırmazlık malzemesinin kürleşmesi sırasındaki hacimsel daralması veya kullanım sırasında metal flanş kovanı, sızdırmazlık malzemesi ve kuvars fiber arasındaki termal genleşme katsayısı (CTE) uyumsuzluğu nedeniyle, fiberin eksenel veya radyal yönünde yerel ve yoğun gerilimler oluşabilir.

• Spektruma Etkisi: Bu lokal sıkıştırma gerilimi, fiberde ince bükülmelere (mikro bükülme) neden olur. Mikro bükülme kaybı son derece dalga boyuna bağımlıdır; uzun dalga boyları (1625\ \text{nm} gibi) kısa dalga boylarından (1310\ \text{nm} gibi) bükülme gerilimine çok daha hassastır. Bu, fiberin iletim spektrumunda uzun dalga boyu bandında ek ve homojen olmayan bir zayıflamaya yol açar.

B. Gerilim Çift Kırılması ve Polarizasyona Bağlı Kayıp (PDL)

Düzensiz radyal sıkıştırma gerilimi, fiberin dairesel simetrisini bozar ve fotoelastik etki (Photoelastic Effect) yoluyla çekirdek içinde anizotropi oluşturarak lokal çift kırılmaya neden olur.

• Spektruma Etkisi: Bu, ışık sinyalinin iki dik polarizasyon durumuna (hızlı ve yavaş eksenler) ayrılmasına neden olarak polarizasyon modu dispersiyonuna (PMD) yol açar. Ardışık sistemde polarizasyona duyarlı bileşenler varsa, çift kırılma dalgalanmaları ve polarizasyona bağlı kayıp (PDL), yüksek hassasiyetli spektral analiz veya fiber Bragg grating (FBG) çözme doğruluğunu etkileyen spektral güç dalgalanmalarına dönüşür.

C. Fabry-Perot Girişim Etkisi (Fabry-Perot Interference)

Bazı vakum flanşlarının içi, sürekli kesintisiz bir fiber değil, iki uç fiberin flanş içinde seramik pimlerle birbirine bağlandığı bir tak-çıkar (Butt-joint) yapısına sahiptir.

• Spektruma Etkisi: Eğer birleşim yüzeylerinde küçük bir hava boşluğu (Air Gap) veya yüzey eğimi varsa, bu iki yüzey küçük bir Fabry-Perot (F-P) rezonans boşluğu oluşturur. Bu rezonans boşluğu, iletilen ışık üzerinde girişim modülasyonuna neden olarak iletim spektrumunda periyodik dalgalanmalara (Ripple) yol açar. Bu nedenle, spektral doğruluk gereksinimleri son derece yüksek olan uygulamalar için, genellikle kesintisiz bir fiber flanş kullanılması zorunludur.

3. OFSCN® Resmi Çözümleri ve Teknik Özellikleri

Son derece yüksek vakum sızdırmazlık sağlarken aynı zamanda mekanik gerilim ve uç yüzey yansımalarının spektruma etkisini tamamen ortadan kaldırmak için, Beijing Dacheng Yongsheng Technology Co., Ltd. (大成永盛) özel gerilim azaltma işlemine sahip OFSCN® Fiber Optik Vakum Contalı Flanş (Fiber Optik Vakum Sızdırmaz Flanş) geliştirmiştir. Bu, mutlak dalga boyu şeffaflığını garanti eder.

OFSCN® Fiber Optik Vakum Contalı Flanş

Ana Teknik Özellikler:

• Vakum Derecesi: 1 \times 10^{-7}\ \text{Pa} ve 1 \times 10^{-9}\ \text{Pa}'dan iyi;
  • Çalışma Sıcaklığı: Oda sıcaklığında kullanım, 250\ ^{\circ}\text{C}'ye kadar yüksek sıcaklıklara dayanıklı özelleştirilebilir ürünler;
  • Yapı Tipi: CF (ConFlat) ve KF serileri mevcuttur, erkek ve dişi konnektörler yapılabilir, tek kanallı (tek başlı) ve çok kanallı (çok başlı) özelleştirmeyi destekler.

Gerçek dağıtımda, son derece düşük termal genleşme katsayısı uyumsuzluğuna sahip sızdırmazlık formülasyonları seçilerek ve kesintisiz bir fiberin vakum geçişi kullanılarak, bu flanş ışık sinyalinin vakum sınırını geçerken spektrum, polarizasyon ve faz gibi fiziksel özelliklerinin son derece yüksek doğrulukla korunmasını sağlar.